Koulun sarjakirjoiksi on valittu teoksia, jotka ovat aiheeltaan monitasoisia ja sopivat erityyppisille lukijoille, niin tytöille kuin pojillekin. Pääsääntöisesti kutakin kirjaa löytyy 20 kappaletta, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Sarjakirjojen ideana on, että jokaiselle oppilaalle löytyy kirja luettavaksi yhtä aikaa. Sarjakirjojen saatavuutta kannattaa tiedustella kirjastolta hyvissä ajoin.

KOULUN SARJAKIRJAT 0 – 6 LK

Annala, Orvokki Kerikansan tarina (22 kpl)
kerikansantarina
Järven keskellä on salaperäinen saari, josta kerrotaan outoja tarinoita. Siellä asuu kaksi kansaa, kerikansa ja irekit, joiden välillä vallitsee vuosisatainen viha ja epäluulo. Tarina on rohkea, utelias ja omaperäinen tyttö. Hän soutaa vastoin sukulaisten kieltoja saarelle, jonka kummallisista olennoista häntä on varoiteltu. Niitäkin Tarina tapaa, mutta parhaat toverinsa hän saa kerikansan ja irekien lapsista. Hän ystävystyy molempien kansojen kanssa ja tekee kaikkensa estääkseen tuhoisan sodan. Mutta onnistuuko Tarina?

Jännittävä seikkailukertomus ja kaunis kunnianosoitus Aleksis Kiven Lintukoto-runolle sekä perisuomalaiselle tarumaailmalle. Sopii mainiosti luettavaksi muulloinkin kuin Aleksis Kiven päivän aikaan.

Ikäsuositus 3 – 6 lk. WSOY 2004, 200 s.

Bargum, John Ensilumi (10 kpl)
ensilumi
Kirja alkaa salaperäisesti kuvauksella Daniel-pojan sairastumisesta ja nousevasta kuumeesta, joka saa katonkin notkumaan. Sitten hypätään kaukaiselle saarelle, jossa asustaa pikkuruista kaukokansaa.
Vaikka suuria ei tapahdu, salaperäisyys verhoaa viiden pienen otuksen elämää ja arkea. Tavaroita katoaa ja ilmestyy taas takaisin, taivaalle ilmestyy välillä musta varjo ja keskellä saarta häämöttää vuori, jonka sisuksiin kaukokansan on määrä vaeltaa ensilumen sataessa. Jokainen puuhailee omiaan, kerää sieniä, kalastaa, rakentaa lauttaa. Ja ihmettelee mitä mahtaa olla meren toisella puolen ja mitä tapahtuu kun ensilumi sataa maahan.
Ensilumi on maaginen, hauska ja kimmeltävän kaunis tarina. Se kertoo pienistä olennoista pienellä saarella kaukana merellä sekä Danielista ja hänen siskostaan Dittanista, Charliesta, Fridasta, Blombergista ja pomosta. Tarinan sisään Bargum upottaa hiukan Muumi-tarinoista muistuttavaa elämänfilosofiaa ja herkkävireisestä luonnon havainnointia.
Ikäsuositus 3 – 6 lk. Tammi 2007, 102 s.

Jansson, Tove Taikatalvi (19 kpl)
taikatalvi
Kautta aikojen muumit ovat nukkuneet yli talven, marraskuusta kevääseen. Mutta eräänä talvena tapahtui sellaista, mitä ei ollut nähty eikä kuultu sitten päivän, jolloin ensimmäinen muumi vaipui talviuneen. Muumipeikko heräsi eikä saanut enää unta. Yritettyään turhaan herättää äitiä hän kiipesi katolle ja luisui ulos valkeaan, kylmään maailmaan. Siitä alkoi hänen taikatalvensa, tuntematon vuodenaika täynnä seikkailuja, vaaroja ja salamyhkäisiä olioita. Kevään tultua Muumipeikko saattoi yllättää äidin kertomalla hiihtämisestä ja muusta sellaisesta, josta tällä ei ollut aavistustakaan.

Ikäsuositus 2 – 6 lk. WSOY 2010, 121 s.

Kurvinen, Jorma Susikoira Roi (22 kpl)
susikoiraroi
Kaksitoistavuotias Tomi pelastaa haavoittuneen susikoiran ja antaa sille nimeksi Roi. Tornitalon poikien käsistä pelastetun koiran omistajaa ei löydy, ja niin Roi jää Tomin huostaan. Roilla tuntuu kuitenkin olevan salaperäisiä vihamiehiä: koiran yli yritetään ajaa autolla, Tomin perhettä varjostetaan ja uhkaillaan. Kun naapurin kolmivuotias Satu katoaa, Tomi oivaltaa vihollisen tavoitelleenkin tyttöä ja koiran olleen tiellä. Ryöstäjää jäljittäessään Tomi ja Roi joutuvat huimaan takaa-ajoon läpi rämeikköisen metsän. Rikos selviää, mutta ei sentään ilman poliisin apua. Eikä pojan ja koiran urotyö jää palkitsematta.
Susikoira Roi ilmestyi ensimmäisen kerran jo v. 1976 ja on kaikkien suomalaisten koirasankareiden esikuva. Jorma Kurvinen kirjoitti yhteensä kaksikymmentä kirjaa Tomin ja Roin seikkailuista, tämä on niistä ensimmäinen.

Ikäsuositus 5 – 6 lk. Otava 2005, 143 s. (ilmestyi ensimmäisen kerran v. 1976)

Kuutti, Maria Anna ja Elvis kylpylässä (19 kpl)Anna ja Elvis kylpylässä

Annan perheen Italian-loma menee sattuneista syistä mönkään, ja perhe suuntaa sen sijaan kylpylään. Kyllä sielläkin näkemistä riittää, jos on vilkas mielikuvitus – ja mummo, joka järjestää ihan uusia elämyksiä koko perheelle. Ja löytääpä Anna myös uuden ystävän, Elviksen, joka ei olekaan mikään tavallinen tapaus. Perhe on paras -kirjoituskilpailun voittanut tarina on täynnä perhe-elämän riemua ja räiskyvää huumoria pienen lukijan makuun. Paikkakuntamme oman kirjailijan Maria Kuutin esikoisteos.

Ikäsuositus 1 – 5 lk. Karisto 2014, 111 s.

Kuutti, Maria Anna ja Elvis mummolassa (20 kpl)Anna ja Elvis mummolassa

Äiti ja isä pääsevät vihdoin kauan odotetulle Italian-lomalleen, ja Annan ja Ilarin on mentävä siksi aikaa mummon hoiviin. Onneksi uusi ystävä Elvis tulee Annan seuraksi, mutta mummo taitaa silti pitää huolen ohjelmasta… Aluksi juhlitaan mummon synttäreitä lavatansseissa, sitten katsellaan Leningradin-matkakuvia 80-luvulta ja lopulta taistellaan naapurin Ritvan kanssa huutokaupassa lypsyjakkarasta. Ja viikon aikana selviää sekin, miksi mummolla on niin valtava kokoelma vessapaperirullan hylsyjä!

Annan ja Elviksen seikkailut ovat leppoisaa luettavaa pienille alakoululaisille: lapsenkokoisia arjen kommelluksia – ja mummo pitää huolen absurdeista käänteistä! Maria Kuutin mainiota tarinaa höystävät Katri Kirkkopellon ja Ilmari Kettusen veikeät kuvitukset.

Ikäsuositus 1 – 5 lk. Karisto 2015, 109 s.

Kökkö, Hanna Kätkö (21 kpl)
katko
Kuudes luokka on loppumassa, ja Manu odottaa helpottuneena kesälomaa. Koulussa on vain ymmärtämättömiä opettajia ja ärsyttäviä luokkatovereita, ja kotonakin äidin kanssa puhumattomat asiat tekevät olon raskaaksi. Onneksi kesällä Manulla on aikaa paneutua rakkaimpaan harrastukseensa geokätköilyyn. Kätköä etsiessään Manu tapaa mustatukkaisen Helmin, jonka kanssa on helppo jutella ja mukava olla. Mutta onko tytöllä jokin salaisuus?Manu ja Helmi joutuvat keskelle jännittävää salamyyntivyyhteä, joka huipentuu pelottavaan sieppaukseen. Hanna Kökkö käsittelee uuden sarjan ensimmäisessä osassa herkällä tavalla myös nuorten ja vanhempien suhteita.

Ikäsuositus 5 – 6 lk. Kustannus-Mäkelä 2013, 181 s.

Kökkö, Hanna Vaara (22 kpl)
vaara
Seiskaluokan aloittanut Manu pääsee viettämään syyslomaa isänsä luokse pohjoisen vaaramaisemiin. Isän tapaaminen pitkän ajan jälkeen jännittää Manua, mutta onneksi paras ystävä Helmi on tulossa mukaan. Perillä Manu huomaa pelkonsa turhaksi. Luvassa on mukava viikko isän ja Helmin seurassa geokätköilyyn ja valokuvaukseen keskittyen. Se saa kuitenkin uuden sisällön, kun lähistöltä löytyy asumattomaksi väitetty talo. Miksi isän koira Tolstoi raapii talon ovea niin kovasti? Ja miksi eteisen naulakossa on vaatteita? Talon salaisuus ja kätköjen etsiminen johdattavat nuoret tutustumaan erään pienen tytön elämään – lähemmin ja kipeämmin kuin he osaavat arvatakaan. Vaara jatkaa jännittävän Kätkön aloittamaa nuortenkirjasarjaa, jonka päähenkilöitä ovat 13-vuotiaat geokätköilyä harrastavat ystävykset Manu ja Helmi.

Ikäsuositus 6 lk. Kustannus-Mäkelä 2013, s. 157 s.

Luukkonen, Marja Aarnilinnun tytär (20 kpl)
aarnilinnuntytar
Kirja kertoo Valtterista jota huoltavat ja hoitavat erilaiset kodinkoneet ja tietokoneet sillä äiti ja isä ovat kovin kiireisiä kongresseissaan ja tutkimustöissään. Koneet kuulustelevat läksyjä, huolehtivat kotiintulosta, tekevät ruokaa ja siivoavat. Mutta nyt alkaakin tapahtua kummia sillä kodin laitteille alkaa ilmaantua oma tahto ja luonne. Samaan aikaan tapahtuu talossa myös muuta kummaa. Valtteri sukeltelee modernista maailmastaan aina välillä vanhan Lönnrotin aikaiseen maailmaan. Hän saa uusia merkillisiä ystäviä; hupsun Anni-kyyhkysen ja pikku Nooran. Marja Luukkosen fantasia on mukaansa tempaavaa, nasevaa ja hauskaa. Siinä sekoittuvat mennyt ja nykyinen aika tai paremminkin ehkä tulevaisuuden kuvitteellinen maailma. Seikkailuja ja hauskoja käänteitä riittää loppuun saakka.

Haluaisivatko lapset tavaroiden ja vaurauden sijaan yksinkertaista yhdessäoloa? Tämän Luukkonen tietysti kirjallaan tahtoo sanoa, ja selväksi se tuleekin.

Ikäsuositus 3.-6. luokille Tammi 2002, 149 s.

Nuotio, Eppu Sekuntiviisaripoika (22 kpl)
sekuntiviisaripoika
Merevän kaupungissa on pahin lumimyrsky kolmeensataan vuoteen. Jouluaattoiltana kaikki pysyttelevät kodeissaan, paitsi pormestari, joka liikkuu salaisilla asioilla. Hän vie raatihuoneen portailta löytämänsä paketin kotiin, tyytyväisenä ilmaiseen lahjaan. Mutta laatikossa makaakin pieni poikavauva. Pormestari päättää kasvattaa pojasta Sekuntiviisaripojan, joka pitää huolta siitä, ettei raatihuoneen kello koskaan pysähdy. Pormestari opettaa pojalle kaiken ajasta ja sen säästämisestä, kelloista ja niiden koneistoista.

Korkealla kellotornissaan poika kasvaa, seuranaan Hyrinä-kissa, joka antaa pojalle nimen Mou. Tornista Mou näkee Merevän kaupungin, ja sen, miten pormestari öisin päästää jättimäiset ryhlinkäiset varastamaan kaupunkilaisten korvia. Kun ryhlinkäiset eräänä yönä vievät mukanaan ruukuntekijän tyttären, sen ainoan ihmisen, joka ei ole unohtanut kellotornissa asuvaa poikaa, on Moun aika laskeutua alas maan pinnalle.

Satumainen, lumoava tarina rohkeudesta ja ystävyyden voimasta mutta myös ahneudesta ja julmuudesta.

Ikäsuositus 4 – 6 lk. Tammi 2004, 218 s.

Parvela, Timo Isäni on supermies (20 kpl)
isanionsupermies
Olen Lauri Virtanen, tavallinen Lauri Virtanen. Isäni puolestaan väittää olevansa supermies. Niinhän ne kaikki sanovat, minä ajattelin, kunnes löysin vaatehuoneestamme laatikon, jossa oli hehtolitroittain katkenneita ovenkahvoja.

Kun isä ahtautui siniseen urheilukerrastoon ja olohuoneen punainen samettiverho joutui uusiokäyttöön, aloin jo epäillä pahinta. “Haluaisitko nähdä kuinka lennän?” isä kysyi eräänä iltana huolettomasti. Vielä isän roikkuessa kolmannessa kerroksessa sijitsevan asuntomme vaatehuoneen ikkunassa ajattelin hänen pian kääntyvän ja nauravan koko jutulle, mutta sitten hän hyppäsi…

Ella-sarjastaan tunnetun kirjailijan oivaltavan hauska tarina isän ja pojan suhteesta.

Ikäsuositus 2 – 4 lk. Tammi 1996, 117 s.

Saarinen, Virpi Hämäränkoira (22 kpl)
hamarankoira
Kuudesluokkalaiselta Tompalta ei koulunkäynti oikein ota sujuakseen. Eläimiä hän sen sijaan osaa käsitellä kuin luonnostaan. Yksinäinen syksy uudella paikkakunnalla muuttuu kuin leikaten, kun Tomppa löytää ladosta koirapesueen. Äiti on kieltänyt häneltä kaikki lemmikit, koska muutto taas uuteen paikkaan voi olla piankin edessä. Mutta Tompan on pakko saada yksi pennuista itselleen vaikka salaa, hämäränkoirakseen.

Virpi Saarisen esikoisteos Sudenkesyttäjä sai Luku-Varkaus-palkinnon ja toinen romaani Jäälinnun sulka Olvi-palkinnon.

Ikäsuositus 5 – 6 lk. Otava 2006, 157 s.

Suhonen, Ville Tuulensieppaaja (21 kpl)
tuulensieppaaja
Tuuli kulkee mielellään yksin tunturissa, jossa hän kohtaa salaperäisen ja harvinaisen eläimen. Pian käy ilmi, että naalin näkeminen on aina ollut Tuulin suvulle huono enne. Tuulin koulukaveri Jouni taas haluaisi viettää aikaansa enemmän kavereidensa kanssa, mutta työt isän apumiehenä vievät kaiken vapaa-ajan. Kun kansainvälinen kaivosyhtiö aikoo tyhjentää laajan tunturialueen ihmisistä ja eläimistä, sekä Tuulin rakas kotipaikka että naalit ovat vaarassa. Tarkkasilmäisenä ampujana tunnettu Jouni saa tehtäväkseen tuhota uhanalaiset naalit kaikessa hiljaisuudessa, etteivät ne vaikeuttaisi kaivostoiminnan etenemistä.

Poika ja ilves-seikkailustaan tunnetun Suhosen uusi tarina on puhdasverinen seikkailu, joka on saanut aineksia lappalaisista saduista ja legendoista.

Ikäsuositus 5 – 6 lk. Otava 2005, 238 s.

Taube, Anna Pidetään yhtä, ystävät! (27 kpl)

Majavanpoika Vallu pelastuu joen tyrskyistä Sani-pesukarhun ja Hilpi-ankan ripeän toiminnan ansiosta. Mutta sade ei ota laantuakseen ja joen pinta nousee koko ajan! Onnistuvatko eläimet korjaamaan padon ajoissa? Entä saako Vallu jäädä uusien ystäviensä luo?

Suositussa Kirjatiikeri-sarjassa mukavia tavutettuja ja suuraakkosin kirjoitettuja tarinoita lukemaan opetteleville.

Ikäsuositus 0 – 1 lk. Mäkelä 2019, 37 sivua

Uskali, Marika Pietari, Nella ja kulmakunnan kauhu (22 kpl)
nietarinellajakulmakunnankauhu
Alakerran Nellan parveke on sotkettu spray-maaleilla. Kuka sen on tehnyt ja miksi? Kymmenvuotiaan Pietarin mielikuvitus alkaa lentää, ja hän pyytää samanikäisen Nellan apuun. Pian he jo virittävät ansaa epäillylle. Ansaan on tarkoituksena saada naapuritalon Leevi. Kulmakunnan kauhuna pidetty kiusaaja Leevi on usein yksinäinen, muttei ehkä sittenkään rikollinen. Käy ilmi, että Leevillä on ADHD.

Mitä se tarkoittaa, ja voiko Leeviin luottaa? Kolmikko etenee päättäväisesti syyllisen jäljillä. Etsivän homma on hurjan jännittävää, ja yhdessä myös hauskaa. Niinpä erään kyttäyskeikan aikana syntyy agenttikokoonpano Pyjamaporukka. Vapiskaa roistot!

Pietari, Nella ja kulmakunnan kauhu on jyväskyläläisen Marika Uskalin ensimmäinen lastenkirja ja Arvid Lydecken – palkintoehdokas vuonna 2006.

Ikäsuositus 4 – 6 lk. WSOY 2006, 181 s.

Uspenski, Eduard Fedja-setä, kissa ja koira (22 kpl)
fedjasetakissajakoira
Isällä ja äidillä oli poika. Vaikka hän oli vasta kuusivuotias, häntä sanottiin Fedja-sedäksi, sillä hän oli aina ollut hyvin totinen lapsi. Kaikki olisi ollut hyvin, mutta äiti ei pitänyt pojan eläimistä. Ja niin Fedja-setä muutti pois kotoa Matroskin-kissan ja Musti-koiran kanssa. He asettuivat Prostokvashino-nimiseen maalaiskylään asumaan ja hankkivat Mirri-lehmän sekä iloisen traktorin, joka toimi ruoalla.

Lastenkirjaklassikko, jossa on mukana vanhaa kansansatuperinnettä sekä lämmintä, lasta ymmärtävää huumoria.

Ikäsuositus 2 – 4 lk. Otava 2005, 112 s. (ilmestyi ensimmäisen kerran v. 1975)

Vuorio, Maria Orava ja pääskynen (10 kpl)
oravajapaaskynen
Orava löytää syksyllä kohmeisen pääskysen ja vie sen kotiinsa lämpimään. Pääskynen virkoaa, mutta sen on jäätävä oravan tupaan talven yli. Selviääkö se? Malttaako se pysyä sisällä?

Oravan vieras herättää kummastusta metsän eläimissä, ja oravallakin on päänvaivaa kärpäsissä ja linnunkielessä. Mutta myös pääskysen on opittava uusia kummallisia asioita. Orava ja pääskynen eivät välty vaaroilta ja väärinkäsityksiltä tutustuessaan toisiinsa ja yrittäessään pysyä hengissä sydäntalven pakkasilla. Metsän syvyys kätkee myös lintujen Suojapuun, salaperäisen linnakkeen, johon orava ensimmäisenä ei-lintuna pääsee käymään.

Orava ja pääskynen on pieni rakkaustarina ja satu talvisesta metsästä. Se kuvaa sitä mikä voi vaikuttaa epätavalliselta, mutta on silti meille kaikille tärkeintä: aito ystävyys.

Ikäsuositus 2 – 4 lk. Tammi 2007, 98 s.

KOULUN SARJAKIRJAT 7 – 9 LK

Christie, Agatha Eikä yksikään pelastunut (20 kpl)

Kymmenen erilaista ihmistä houkutellaan salaperäiselle Neekerisaarelle. Jokainen heistä on joskus tehnyt jotakin, minkä haluaa unohtaa. Tunnelma omituisella saarella tiivistyy, ja pian jokainen joutuu tekemään tiliä menneisyytensä kanssa.

Eikä yksikään pelastunut (Ten Little Niggers, 1939) on Agatha Christien tunnetuin teos ja salapoliisikirjallisuuden klassikkoteos. Se suomennettiin vuonna 1940 nimellä Eikä yksikään pelastunut. Nimeksi vaihdettiin Kymmenen pientä neekeripoikaa vuonna 1968 ja takaisin muotoon Eikä yksikään pelastunut vuonna 2004. Kirja on tunnetuimpia niin sanotun suljetun paikan arvoituksia, joissa rikos tapahtuu eristetyssä paikassa ja syyllisen on oltava yksi rajatusta, suhteellisen pienestä ryhmästä. Kirjan juonen pohjana on monien muiden Christien teoksien tavoin englantilainen lastenloru.

Horst, Jörn Lier Salamanterin arvoitus (24 kpl)

“Tiedän vain sen, etten tiedä.” (Sokrates)

Cecilia Gaathe asuu idyllisessä täysihoitolassa rannikolla. Ystävykset Cecilia, Leo, Une ja Egon-koira huomaavat, että seudulla on jotain kummallista tekeillä. Rannalta löytyy ruumis ja samoihin aikoihin pari hämärää tyyppiä majoittuu täysihoitolaan. Onko asioilla mitään yhteyttä? Ystävykset ottavat ohjat omiin käsiinsä ja ryhtyvät tutkimaan tapausta, johon sekoittuu arvoituksellisia henkilöitä, haaksirikko, valtavasti rahaa sekä kammottava salamanteri.

CLUE on Jørn Lier Horstin salapoliisisarja 9-13 -vuotiaille lukijoille. Salamanterin arvoitus on sarjan ensimmäinen osa, ja se julkaistiin Norjassa 2012. Sarja nousi nopeasti Norjan myydyimmäksi nuorille lukijoille suunnatuksi kirjasarjaksi. Keväällä 2015 ilmestyi seitsemäs osa ja CLUE-sarjan kirjoja on myyty jo yli 230 000 kappaletta. Sarja on huomioitu myös kouluissa.

Härkönen, Anna-Leena Häräntappoase (23 kpl)
harantappoase
Alpo Korva on Vaasalainen koululainen, jonka kesälomasuunnitelmiin kuuluu matka Tukholmaan kaverinsa Taalan kanssa, rahaa kesätöistä ja leppoisan elämän viettoa kaikin tavoin. Äiti romuttaa suunnitelmat kertoessaan, että Alpo eli Allu joutuu lähtemään Torvenkylälle sukulaisten luo heinätöihin. Aikansa vastaan hangoiteltuaan hän lähtee maalle, vaikkakin erittäin vastentahtoisesti.

Torvenkylällä Allu tapaa sukulaisensa, joiden luo hän majoittuu. Serkut Rutanen ja hänen veljensä esitellään molemmat hieman omituisina tyyppeinä ja juuri sitä molemmat ovatkin. Maalla aletaan tehdä töitä ja Allu saa maistaa ensimmäistä kertaa elämässään, millaista on olla heinätöissä, kun aurinko porottaa ja helle on melkoinen.

Ei niin pahaa etteikö jotain hyvääkin; Allu tutustuu kylän nuoriin, joista voisi mainita vaikkapa Toukon. Torvenkylän nuorisosta kuitenkin tärkeimpään rooliin pääsee Kerttu Hurme eli Kepa, johon Allu rakastuu korviaan myöten ensi silmäyksellä. Tämän jälkeen kesä maalla ei Allua pahemmin häiritsekään. Päinvastoin!

Häräntappoase on Anna-Leena Härkösen 19-vuotiaana kirjoittama esikoisteos ja yksi 80-luvun suosituimpia suomenkielisiä proosakirjoja. Romaani sai J.H. Erkon palkinnon vuoden 1984 parhaana esikoisteoksena. Häräntappoase on kirjoitettu letkeästi nuorten puhekielellä. Mukana on huumoria ja kielellistä leikittelyä.

Palviainen, Jukka-Pekka Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta (25 kpl)

Lukiota käyvä Milla joutuu muuttamaan isänsä työn takia majakkasaarelle, kauas kavereista ja tutuista kuvioista. Aluksi tilanne on Millalle maailmanloppu, mutta vähitellen hän tutustuu saarelaisiin: ainoat koulukaverit Jenna ja Miro ovat oikeastaan aika kivoja. Taiteilija Noora pyytää Millan mukaan projekteihinsa, ja hänen veljensä Matti on aikamoinen flirtti. Lontoossa au pairina työskennellyt Roope palaa saarelle hoitamaan kirjastoa ja ystävystyy Millan kanssa. Elämä majakkasaarella ei siis ole ollenkaan hullumpaa, mutta isän tutkimustyö ei miellytä kaikkia. Sitä aletaan sabotoida, ja lopulta tutkimusasema joutuu tuhopolton kohteeksi. Alkaa rikostutkinta, jossa epäiltyinä ovat vain saarelaiset.

Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta on huippuunsa viritetty nuortenromaani, jossa idyllinen majakkasaari muuttuu äkkiarvaamatta jännittävien tapahtumien näyttämöksi. Orastavat ystävyydet ja ihastukset joutuvat suurennuslasin alle, kun kehenkään ei voi enää luottaa. Vakavista sävyistä huolimatta kirjassa kukkii myös Palviaisen napakka huumori.

Jukka-Pekka Palviainen on sastamalalainen kirjailija, jolta on julkaistu kuusi aikuistenromaania ja kolme lasten- ja nuortenkirjaa. Hän on saanut Topelius-palkinnon vuonna 2012.

Parkkinen, Jukka Suvi Kinoksen seitsemän enoa (22 kpl)
suvikinoksenseitsamanenoa
Kun Suvi Kinoksesta tuli puolivuotiaana orpo, hän joutui enojensa kasvatiksi. Tietenkään pikkulapsi ei osannut surra kovaa kohtaloaan, vaikka ympäristö yritti häntä avuliaasti valistaa. Sivullinen saattoi jopa luulla, että Suvi viihtyi ja piti enoistaan, Turakaisen omalaatuisista veljeksistä. Veljekset olivat poikamiehiä ja sitä paitsi eri tieteenalojen tohtoreita, kaiken kukkuraksi kaksimetrisiä jättiläisiä.

Jos jollekulle tuli mieleen tarina Lumikista ja seitsemästä kääpiöstä, sen sai unohtaa heti alkuunsa. Jo ennen koulua Suvi osasi paljon sellaista, mitä tytöt eivät tavallisesti osaa. Hän muisti swahilin sanoja, tiesi miten painitaan ja miten jatkokertomusta kehitellään. Ihmekö tuo, sillä Suvi oli kasvanut erikoisessa, mutta lämpimän inhimillisessä ympäristössä.

Kuopiolainen Jukka Parkkinen julkaisi ensimmäisen kirjansa Korppi ja kumppanit vuonna 1978. Hän on kirjoittanut lastenkirjoja, nuortenromaaneja ja televisiokäsikirjoituksia sekä suomentanut runoja ja lauluja.

Parkkinen, Jukka Suvi Kinos ja puuttuva rengas (24 kpl)
suvikinosjapuuttuvarengas
Muistelmien ensimmäisessä osassa, romaanissa Suvi Kinoksen seitsemän enoa Suvi varttui aikamiespoikien holhokkina kuusivuotiaaksi. Toisessa osassa Suvi elää viiden tohtorienonsa kanssa Villa Landessa ja aloittaa koulunkäynnin. Hän oppii, ettei tunnilla pelata korttia ja että koululaisilla pitää olla harrastuksia, kuten baletti. Naapurin Mikon hän opettaa lukemaan afrikkalaisten samaanimenojen avulla.

Suvin elämä aikamiespoikien silmäteränä muuttuu, kun yksi enoista rakastuu. Suvi puhkaisee Kaisa Kotivalon pyöränkumin naskalilla, ja sitä kutsutaan mustasukkaisuudeksi. Erityisen hankalissa tapauksissa – kuten karkumatkalla iäksi pois kotoa – Suvin avuksi tulevat kaksi kuollutta enoa, jotka ovat nyttemmin enkeleitä.
Originellien enojen kasvatuskäsitykset, suvun keskinäiset yhteentörmäykset ja Nallikallion kirkonkylän ihmissuhteet nivoutuvat lämpimiksi, joskin epäsovinnaisiksi muistelmiksi. Orpo pikkutyttö varttuu elämää ymmärtäväksi nuoreksi naiseksi.

Parvela, Timo Poika (16 kpl)
poika
”Mä yritän kertoa tämän lyhyesti. Se kaikki alkoi ongenkoukuista, joita mä väänsin päässäni. Siis kysymyksistä. Niitä vaan rupes kerääntymään nurkkiin, enkä mä voinut asialle mitään. Sitten tuli isoisä, joka vähän helpotti tilannetta kun se oli niin hyvä tyyppi. Ja sitten tuli tyttö, joka puolestaan vaikeutti tilannetta, vaikka se se vasta olikin hyvä tyyppi. Ja tytöllä oli vielä koirakin, josta mä en oikein osaa sanoa millainen tyyppi se oli, mutta se kuitenkin helpotti kaikkea, vaikka sen kanssa oli kyllä aika vaikeata. Niin, ja sitten oli ne vuokralaiset, joita isoisä epäili anarkisteiksi. Mä en kylläkään uskonut sitä, ainakaan paljon. Kaiken päälle nousi kevät, uhkaavana ja pelottavana, ja mun pää oli täynnä tyttöä, koiraa, kevättä, isoisää, anarkisteja ja kysymyksiä; tässä järjestyksessä – ja etenkin tyttöä.”

Poika on rakastetun ja palkitun Timo Parvelan raikas esikoisteos, joka luotaa herkästi ja eläytyvästi aikuisiän kynnyksellä kamppailevan nuoren tuntoja.

Parvela, Timo Tuliterä: Sammon vartijat 1 (23 kpl)
tuliterasammonvartiijat
Ilmari, Ahti ja Anni esittävät koulun kevätjuhlissa kanteleensoittoa. Ahdin upeasti tuunattu sähkökantele karkaa hallinnasta, rehtori vajoaa maan sisään ja mustiin pukeutuneet “museoviraston miehet” ovat kohta nuorten perässä.

Vähitellen paljastuu, että sukupolvia jatkunut Sammon vartijoiden ketju on pulassa. Väinämöisen ja Louhen sodan jäljiltä Sampo on hajonnut pirstaleiksi pitkin maailmaa tuottaen onnea ja vaurautta kaikille. Nyt Pohjolan kannattajat ovat onnistuneet keräämään palasia niin paljon, että se horjuttaa jo koko maapallon elämää: kuivuus, hurrikaanit, kasvihuoneilmiö – kaikki todisteita siitä, että Sampo on kohta valmis jauhamaan hyvinvointia Pohjolalle kaikkien muiden kustannuksella.
Erilaiset kaivokset, ryöstökalastus ja ydinvoimalat palvelevat kaikki Pohjolan pyrkimyksiä, ja Sampoa suojelevat enää vain harvat. Poikien isät ovat olleet viimeisiä vuosituhansia jatkuneessa ketjussa, mutta miehet katoavat oudolla kalastusretkellä. On Ahdin ja Ilmarin aika astua palvelukseen.

Oppaanaan salaperäinen vanhus, kanteleen manaamat näyt ja nahkakantinen Kalevala nuoret heräävät uudenlaiseen maailmaan. Moottoripyöräjengit, tuhansien hiisien suojelujoukko, Tuonelan emäntä ja maapallon pelastaminen. Ei mikään pikkujuttu.

Sammon vartijat -sarjan aloitusosa ei ole jatkoa Parvelan lastenkirjoille. Synkkyys, väkivalta, pelko, kuolema, kauhu ja myttinen menneisyys vaativat lukijalta yli kympin ikää. Esikuvaansa kunnioittava, vaikka sitä rankastikin tulkitseva sarja puhkuu henkeä monen kammoamaan opukseen. Huumoria on saatu mukaan jopa synkimpiin kohtauksiin.

Parvela, Timo Tiera: Sammon vartijat 2 (23 kpl)Tiera

Tiera on kiihkeästi odotettu jatko-osa Tuliterälle, Sammon vartijat -sarjan ensimmäiselle kirjalle, joka sai vuoden 2007 Topelius-palkinnnon. Hävittyään ensimmäisen taistelunsa repaleinen Sammon vartijoiden joukko matkaa pohjoiseen. Toinen Väinämöisen kätkemistä Sammon sirpaleista on yhä kateissa ja kilpajuoksu sen löytämiseksi on käynnissä. Panokset ovat kovat: löytäjä saa hallita maailmaa. Matka on vaarallinen, sillä Louhen kätyrit vaanivat saattuetta, joka kuitenkin saa yllättävän vahvistuksen: Tieran, uskollisen ja taitavan soturin. Tilannetta ei helpota sekään, että Ilmarin paras ystävä Ahti on yhä Loviattaren vankina Tuonelassa. Hänen pelastamisekseen ystävysten Annin, Ainon, Jokkerin, Ilmarin ja Saanan on kohdattava tietäjistä suurin, pelottava Antero Vipunen…

Parvela, Timo Louhi: Sammon vartijat 3 (23 kpl)Louhi

Sammon vartijoiden kolmannessa osassa saattue etsii mystistä ja salattua Pohjolan valtakuntaa. Heidän tehtävänään on tuhota Sampo, ihmekone, jota Pohjolan valtiatar rakentaa anastaakseen itselleen maailman kaikki rikkaudet ja luonnonvarat. Tiedetään, että Pohjolaan päästäkseen matkaajan on ylitettävä tulinen koski, ohitettava sitä vartioiva jättiläiskotka, susi ja karhu sekä päästävä taivaaseen asti ulottuvan rauta-aidan yli. Mutta missä tämä hyinen valtakunta sijaitsee? Urhean Jokkerin, neuvokkaan Annin, taitavan Ilmarin, uhmakkaan Ahdin, epävarman Saanan ja viisaan Ainon on käytettävä kaikki taitonsa, ennen kuin Pohjolan arvoitus ratkeaa. Trilogian kolmas osa kuorii maailman auki ja paljastaa luolan uumenista Sammon, joka lyö kaikki ällikällä. Myös lukijan. Edessä on viimeinen taistelu.

Puskala, Sirpa Taivas taskussa (23 kpl)
taivastakussa
Kesäloma on alkamassa, eikä kymppiluokkalaisella Lauralla ole minkäänlaisia tulevaisuuden suunnitelmia. Aikuisuus odottaa täynnä vaatimuksiaan, ja äiti painostaa akateemiselle uralle. Suuri ihastus Niklaskin haluaa seurustelulta liikaa. Kuinka pitkälle Laura voi tai edes haluaa suhteessa mennä?

Kenellekään ei voi edes uskoutua. Vai voisiko sittenkin? Taiteellisesti lahjakkaalle Lauralle uusia siveltimenvetoja väläyttelee oma mummi – avarakatseinen, yleisestä mielipiteestä piittaamaton taidemaalari Enni Kolehmainen. Calvadosta naukkaileva ja pikkusikareita tuprutteleva räiskyvä leidi ajattelee, että vaillinainen on paljon enemmän kuin kokonainen.
Vaikka tulevaisuus tuntuukin Laurasta pelottavalta, taskun pohjalta voi löytyä kokonainen taivas.

Kirjailija Sirpa Puskala asuu Mikkelissä. Hän on kirjoittanut useita nuortenkirjoja, näytelmiä, satuja, pakinoita ja kolumneja. Hän työskenteli ennen kirjailijan uraansa työmarkkinajärjestössä Helsingissä.

Rowling, J.K. Harry Potter ja viisasten kivi (20 kpl)
harrypotterjaviisastenkivi
Harry Potter on mielestään ihan tavallinen poika. Hän tosin asuu huoltajiensa luona portaiden alla olevassa kaapissa. Harryn elämä muuttuu täysin, kun hän saa 11-vuotispäivänään merkillisen kirjeen. Se on kutsu Tylypahkan velhojen ja noitien kouluun. Harrylle avautuu kokonaan uusi maailma, johon kuuluvat velhot, noidat, yksisarviset ja lohikäärmeet. Harry saa tietää olevansa velhojen sukua! Silti kaikki on aloitettava alusta.

Tylypahkassa Harry opiskelee taikuuden alkeita, kuten muodonmuutoksia, taikajuomien tekoa, loitsuja ja suojautumista pimeyden voimilta. Koulunkäynti on hauskaa, mutta henkeäsalpaavan jännittäväksi se muuttuu, kun Harry ryhtyy ratkaisemaan kiehtovaa arvoitusta ystäviensä Ron Weasleyn ja Hermione Grangerin kanssa, ja pelissä on tiedät-kai-kuka…

Harry Potter-kirjat ja elokuvat ovat saavuttaneet erittäin suuren suosion ympäri maailmaa. Kirjasarjan luoja J. K. Rowling on kertonut saaneensa innoituksen Harry Potter -sarjaan vuonna 1990 junamatkalla Lontoosta Manchesteriin. Tällöin hänen täpötäysi junansa juuttui neljäksi tunniksi paikalleen. Rowlingin mukaan hän katseli ulos junan ikkunasta, kun hänen päähänsä pälkähti idea pienestä, ruipelosta ja tummahiuksisesta velhopojasta. Mietittyään asiaa enemmän hän tuli siihen tulokseen, että velhopojan täytyi käydä velhokoulua. Rowlingilla ei ollut kynää mukanaan, ja kertomansa mukaan hän oli liian ujo lainatakseen sellaista muilta. Niinpä hän vain istui paikallaan neljä tuntia ja kehitteli ideaansa eteenpäin. Vielä saman päivän iltana Rowling alkoi kirjoittaa kirjaa, josta myöhemmin muodostui sarjan ensimmäinen teos Harry Potter ja Viisasten kivi.

Sachar, Louis Paahde (29 kpl)
paahde
Stanley Yelnats on poika, jonka kohtalona on olla väärässä paikassa väärään aikaan. Kun lenkkitossu putoaa taivaasta hänen päähänsä, Stanley joutuu syyttömänä poikien rangaistusleirille paahtavan kuumaan autiomaahan. Mutta kohtalolla on takataskussaan paljon muutakin. Sattumien palapeli, joka alkoi muotoutua sata vuotta sitten autiomaan ollessa vielä järvi, on lukijan ratkaistava itse.

Yhdysvaltalaisen Louis Sacharin jo kulttimainetta saavuttanut nuortenkirja on ollut valtaisa myynti- ja arvostelumenestys ympäri maailman. Pelkästään Yhdysvalloissa se on saanut 17 eri palkintoa, mm. National Book Awardin 1998.

Sumanen, Nadja Rambo (24 kpl) Otava 2015rambo

Rambo antaa äänen nuorelle, joka saa harvoin ääntään kuuluville. Rambo on kasvanut kaksin äidin kanssa ja tottunut selviytymään yksin, kun äiti on masentunut. Pojalla on lyhyt pinna mutta huima mielikuvitus, ja koulussa hän karttaa hyväosaisten seuraa. Kesäloma saa väriä, kun Rambo pääsee äidin mies­ystävän vanhempien mökille. Mikä paratiisi: päivärytmi, ruoka-ajat ja maailman hyväsydämisin isäntäväki! Rauha rikkoontuu, kun niskojaan nakkeleva Liina saapuu. Tytöllä on näennäisesti kaikki hyvin, mutta onko hän yhtään Ramboa onnellisempi?

Realistinen kuvaus karun ja rankan lapsuuden eläneestä Rambosta, joka on joutunut kantamaan liikaa vastuuta itsestään ja mielenterveysongelmista kärsivästä äidistään elämänsä aikana. Ulkopuolisuuden ja erilaisuuden tunne on seurannut Ramboa pienestä pitäen. Rankasta aiheesta huolimatta kirja on positiivisesti ja toiveikkaasti virittynyt, kun Rambo viettää aikaansa äidin poikaystävän vanhempien kesämökillä maalla. Annikin ja Erkin luona Rambo saa kosketuksen tavalliseen arkeen, ja Annikki ja Erkki hyväksyvät nuoren omana itsenään, korostaen ja kannustaen Rambon omia vahvuuksia. Elämän vastuksista ja ongelmista voi selvitä. Kirjan aikuiset ovat arkisia, omanlaisiaan persoonia. Äiti kamppailee arjen haasteissa yksinhuoltajana ja niillä voimilla, mitä hänellä on.

Suuronen, Johanna Koira jolla oli suden sydän (23 kpl)

13-vuotias Johanna Suuronen kertoo esikoisteoksessaan Siiristä, jonka elämään kuuluvat koulun lisäksi koiraharrastus ja harrastusta rajoittava äitipuoli Maria. Onnettomuus kärjistää arjen murheet ja Siirin elämä tuntuu menettävän merkityksensä. Siirin tarinan rinnalla kulkee tarina villiintyneestä koirasudesta. Kun Siiri ja Susi lopulta kohtaavat, yksinäiset ja onnettomat sielut löytävät toisensa. Nähtäväksi kuitenkin jää, miten koira, jolla on suden sydän, sopeutuu elämään ihmisten keskellä. Kaikki ei käy helposti, mutta vähitellen Suden muistot entisestä elämästään ihmisten kanssa palautuvat sen mieleen. Lopulta lukija joutuu kysymään mielessään, onko myös Siirillä suden sydän, koska hän ymmärtää Sutta niin paljon paremmin kuin moni muu.

Tiainen, Marja-Leena Alex ja pelon aika (25 kpl)
alexjapelonaika
14-vuotias Alexander Sylvanov asuu maassa, jossa poljetaan ihmisoikeuksia. Alexin isä Anton on vallanpitäjien mustalla listalla, ja myös isoveli Zaza on sekaantunut politiikkaan. Alexin elämä on kuitenkin turvallisissa uomissa aina siihen päivään asti, kun Plataanikaupungissa räjähtää tuhoisa pommi. Isoveli Zaza lähtee karkuun, ja turvallisuuspoliisi pidättää Antonin. Alex on järkyttynyt ja peloissaan. Eivät kai isä ja veli mitään terroristeja sentään ole? Syksy kuluu, eivätkä isä ja veli palaa. Vuokra-emäntä Lidia huolehtii Alexista, mutta sitten rahat loppuvat. Lopulta Alex päätyy pahamaineiseen lastenkotiin, “Hotelli Hiltoniin”. Lastenkoti on viheliäinen paikka. Kadullakin on parempi, Alex ajattelee ja karkaa.

Elämä kodittomana ei ole herkkua, eikä Alexin oloa paranna huoli isän ja veljen kohtalosta. Turvattomuuteen tuo valoa ystävyys muiden katunuorten kanssa. Erityisesti Alex kiintyy Sofiaan, joka haaveilee muuttavansa Saksaan. Alex haluaisi päästä Ruotsiin setänsä luokse, mutta siihen tarvittaisiin iso tukku rahaa. Alex miettii jo ryhtymistä kaupungin alamaailmaa johtavan Boriksen hommiin, kun matkarahat järjestyvät yllättävältä taholta. Kesän kynnyksellä Alex hyvästelee katukaverinsa ja lähtee yksin vaaralliselle ja jännittävälle pakomatkalle. Päämääränä on Ruotsi, mutta lopulta Alex joutuu Suomeen, Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Marja-Leena Tiaisen uusi nuortenromaani pitää tuttuun tapaan lukijan vankasti otteessaan. Teos saa suomalaiset nuoret vaivihkaa samastumaan ikätovereihinsa, joiden on ollut pakko paeta omasta maastaan. Alex ja pelon aika aloittaa sarjan, joka kertoo turvapaikkaa hakevista nuorista.

Tiitinen, Esko Elämänkirja (22 kpl)
elamankirja
Olin silloin seitsemäntoista. Kun huusin kutsuhuutoja pellon reunassa, lehmät nousivat makaamasta ja lähtivät perääni. Minä olin tarpeellisuudestani hyvin tietoinen ja ylpeä. Me asuimme Matalan kylässä, itäisellä sydänmaalla, juuri siellä missä vaarat nousivat ympärille suuriksi muureiksi. Minulle ne muurit olivat turvalliset ja suojaisat.

Kahdeksantoista savua nousi vaarojen välistä, näin ikkunastani kaikkien pellot ja talot. Pakkasiltoina katsoin alas laaksoon ja näin tupien valot. Ne sammuivat yksitellen. Minä valvoin viimeisenä. Matalan kylässä minä yritin lähestyä eläimen vaistoa ja onnistuinkin siinä. Minusta tuntui että kuuloni herkistyi koiran kuuloksi, silmäni herkistyivät pöllön silmiksi ja maankuoren tavoin ihoni tunsi säiden vaihtelut.

Tuli viimeinen kevät. Tuli outo ja nopea humaus ja kaikki pyyhittiin pois nopeasti.
– Ei täällä kukaan jaksa enää elää. Niin oli isä sanonut.
– Pannaan kaikki lehmät teurasautoon! Niin oli äiti sanonut.
Tähän maahan minä olisin halunnut juurtua pysyvästi. Muut halusivat minulle suurempaa vaikka minä tiesin jo silloin että minulle olisi riittänyt pieni taivas.

Esko-Pekka Tiitisen Elämänkirja on herkkä ja intensiivinen romaani 17-vuotiaan Marjan elämästä, kesästä jonka aikana hän joutuu luopumaan entisestä kodistaan ja elämäntavasta johon hän on juurtunut. Marjan sisko on lähtenyt opiskelemaan, ja vanhemmat aikovat myydä kotitilan ja muuttaa kaupunkiin. Marja masentuu syvästi, mutta taideterapian ja uuden ystävän, Zenin, avulla Marja löytää itsestään uusia voimavaroja.


TULOSTA SIVU TULOSTA SIVU